Nieuws en evenementen

Zorgverlener: hoe weet je ofje aan het eind van je Latijn bent ?

Met stressvolle situaties, eindeloze dagen en moeilijke patiënten, stelt je dagelijkse leven als zorgverlener je lichaam op de proef. Toetreden tot de medische wereld beantwoordt dikwijls aan een verlangen om veel van jezelf te geven, om anderen te helpen en de zieken te verzorgen. Maar welk gevoel heb je daar zelf bij ? Hoe weet je of je aan het eind van je Latijn bent en je hulp nodig hebt ? Ontdek de signalen die een burn-out aankondigen en hoe je er weer bovenop komt.
Soignant comment savoir si vous êtes à bout

Waarom lijkt het beroep van zorgverlener op een rollercoaster?

Anderen helpen geeft een gevoel van vervulling en de voldoening zinvol bezig te zijn. Je houdt van je vak en je geeft elke dag het beste van jezelf. Ook op menselijk vlak haal je er veel uit door leerrijke en verrijkende ontmoetingen en uitwisselingen.

Desondanks loert lichamelijke en psychische uitputting om de hoek, zelfs zonder dat je het beseft:

  • Je neemt steeds meer taken op en probeert je collega's zoveel mogelijk te hulp te schieten.
  • Je werkt vaak gehaast
  • Soms moet je cruciale en snelle beslissingen nemen en tegelijkertijd de bevestiging van de artsen krijgen
  • Je werkt vaak lange uren zonder te weten wanneer je voor het laatst een pauze had
  • Sommige patiënten kunnen respectloos of agressief zijn

Fysieke vermoeidheid plus stress en gebrek aan erkenning putten je uit, maar hoe weet je wanneer je aan het eind van je Latijn bent? Herken de signalen die aantonen dat je op het punt staat in te storten.

Welke signalen kunnen je waarschuwen voor een burn-out als zorgverlener?

Je bent vaak meer vermoeid dan je vrienden die niet in de medische wereld werken. Een beetje klagen over je dagelijkse leven tijdens een gezinslunch lijkt geen teken van echt ongelukkig zijn.

Desondanks stapelen zich beetje bij beetje toch waarschuwingssignalen op die uiteindelijk betekenen dat je niet meer verder kunt :

  • Slapeloosheid ondanks een vermoeidheidsniveau dat dicht bij uitputting ligt
  • Geïrriteerdheid in alledaagse situaties, zelfs buiten de professionele context
  • De behoefte om alleen te zijn terwijl je vroeger graag je vrienden en familie zag
  • Een gebrek aan interesse in activiteiten die je normaal leuk vindt
  • Een knoop in je maag die niet lijkt weg te gaan
  • Concentratieproblemen
  • Het gevoel niet in staat te zijn om zelfs de eenvoudigste taken uit te voeren

Deze tekenen vormen een bedreiging voor uw lichamelijk en geestelijk evenwicht.

Ze dragen er ook toe bij dat uw patiënten in gevaar worden gebracht. Een fout op medisch vlak kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt.

Wanneer je je taken niet kunt vervullen, zal je later betreuren dat je geen acht hebt geslagen op de waarschuwingssignalen die je lichaam je al wekenlang geeft.

Hoe omgaan met burn-out bij medisch personeel?

Zelfs als je drukke dagen hebt, vergeet niet werk en vrije tijd te scheiden. Als de ziekenhuisdeuren sluiten, denk dan aan iets anders.

Als je je erg moe voelt door nieuwe taken waarvoor je naar jouw gevoel niet de nodige vaardigheden bezit, aarzel dan niet om met je manager te praten; hij kan ervoor zorgen dat je een specifieke opleiding krijgt. Je zult je comfortabeler voelen en je dagelijkse leven zal gemakkelijker worden.

Wat er ook gebeurt, blijf niet alleen in een situatie die je petje te boven gaat. Praat erover met je echtgenoot, kinderen, ouders of vrienden die bezorgd zijn om je welzijn.

Ook je behandelende huisarts is een belangrijke contactpersoon. Hij zal beginnen met je rust voor te schrijven. Als de situatie het vereist, kan hij of zij je doorverwijzen naar een psycholoog die bekend is met de moeilijkheden waarmee zorgverleners te maken hebben.

Ons laatste nieuws